På tal om mat...
Innan jag blev gravid behövde jag knappt tänka på vad jag satte i mig, kroppen höll sig i form och jag mådde bra ändå... Sedan jag blev gravid har jag försökt tänka mer på vad jag stoppar i mig. Lite p.g.a. att jag inte ville gå upp för mycket i vikt, mest för att bebisen ska få den näring den behöver.
Första halvan av graviditeten var jag väldigt duktig på att äta frukt, det blev mycket och olika sorter. Sen blev det inte lika mycket under en period, men nu äter en hel del igen. Något jag är lite sämre på är att äta grönt, dvs. grönsaker... Det blir inte alls lika mycket grönsaker som frukt. Dan har varit duktig och gjort ångkokade grönsaker, broccoli, morot osv. till vissa middagar, men annars blir det knappt grönsaker varje dag...
För att råda bot på detta har jag börjat äta min "gamla" frukost igen; mosad avocado på rostat finskt rågbröd (ruispalat) med kalkon och tomat, ett kokt ägg och en kopp té med mjölk och honung. Vilken start det blir på morgonen! Och jag är knappt hungrig förrän lunchen ska intas. Och även fast den är så energirik så tycker jag att det kompenseras med att jag står mig länge på den och får inte lika mycket sug efter onyttigheter.
Nu har jag ändå gått upp alldeles för mycket i vikt under min graviditet, jag tror inte att det beror på att jag äter dåligt eller för mycket heller för den delen. Jag borde inte gå upp så mycket som jag gör, om jag räknar energimängd i maten och hur mycket jag gör av med. Men kroppen ser väl till att suga åt sig varje kalori den kan numera och bebis behöver en del också. Sen har jag lagrat mycket vätska de senaste veckorna, förlovningsringen får jag inte av längre (panik?) och tårna ser ut som små minikorvar ibland... Det känns som att det inte är så mycket att göra åt just nu, förhoppningsvis försvinner allt efteråt med hårt jobb :)